مهندس شریفی: رشد نامتوازن زنجیره فولاد مشکل آفرین است

مهندس شریفی: رشد نامتوازن زنجیره فولاد مشکل آفرین است

به  گزارش روابط عمومی شرکت ، آقای مهندس شریفی مدیر کارخانه شرکت فولاد البرز ایرانیان مصاحبه ای با نشریه اخبار فلزات داشته اند که در ذیل می آید:

خلاصه :

رشد صنعت فولاد جهان ، صرف نظر از نوسانات مقطعی 2 دهه گذشته ، بیش از 3 برابر متوسط رشد عمومی اقتصاد جهانی برآورد شده ، به بیان دیگر ، بخش قابل توجهی از رشد جهانی اقتصاد در حوزه تولید فولاد محقق شده است . با وجود این که این موضوع از منطقه یا کشوری به منطقه یا کشور دیگر متفاوت است ، اما نگاه عمومی به این صنعت و اقتصاد جهانی ، موضوع یاد شده را تأیید می کند . همچنین صنعت فولاد از ضریب اشتغال قابل توجهی برخوردار است و این پارمتر در هر اقتصادی و با هر ابعادی ، مورد توجه قرار می گیرد . گستردگی زنجیره واحدهای متعلق به این صنعت از بخش های معدنی تا انواع واحدهای پایین دستی ، همچنین وسعت بازار مصرف و اثرپذیری مستقیم این بازار وسیع می توان از دلایل تأثیر شگرف فولاد بر اقتصاد اکثر کشورها از جمله ایران دانست .

نگاه کلی :

حلقه های زنجیره ارزش سنگ آهن از دو منظر قابل توجه هستند . دسته اول شامل معادن قابل توجه ذغال سنگ ، سنگ آهن ، منابع عظیم گاز طبیعی ، دسترسی به آب های آزاد است . دسته دوم بایدهای مورد نیاز برای بهره برداری مناسب از داشته های طبیعی است . موضوعی که به نظر ، بخش مهمی از مشکلات موجود صنعت فولاد کشور از آن نشأت می گیرد . به توسعه و رشد نامتوازن حلقه های زنجیره است . موضوعی که علی الرغم تلاش های بسیار ، به نتیجه نرسیده است و فعالان صنعت فولاد ، انتقال گوی آتشین مشکلات ناشی از این موضوع را روی حلقه های زنجیره مشاهده کرده اند . مشکل بعدی به زیر ساخت های حمل و نقل کشور مربوط می شود . این زیر ساخت ها در بهبود شرایط اقتصادی حلقه های فولادی و معدنی اهمیت دارند و در ظرفیت های تولیدی بالاتر که در آیندهایجاد می شوند .فعالان صنعت فولاد این گلوگاه را بیشتر احساس خواهند کرد . همچنین لازم به ذکر است که برای جانمایی و مکان یابی واحدهای جدید پتانسیل های شناخته شده موجود از قبیل انرژی ، آب و ظرفیت های محیطی باید مورد توجه بیشتری قرار گیرند . الزام اجبار به واحدهای جدید برای استفاده از فناوری های نو و تشویق واحدهای قدیمی برای به روز کردن تجهیزات قدیمی ، مرور مجدد و همه جانبه پتانسیل های فعلی و تکمیل طرح جامع فولاد بر این اساس ، سرمایه گذاری هر چه بیشتر در زیر ساخت های حمل و نقل ، تمرکز بر تکمیل طرح های جدید با استراتژی ایجاد توازن در زنجیره و سپس تلاش در جهت افزایش ظرفیت و همچنین تلاش عمومی برای بهبود فضای کسب و کار ، بیش از پیش احساس می شود .

عملکرد فولادسازان برای دستیابی به اسناد بالادستی

با نگاهی به دلایل گفته شده ، در افق 1404 ، تولید فولاد ایران 55 میلیون تن پیش بینی شده است . تمرکز صرف روی میزان تولید 55 میلیون تن ، موضوعی است که به نظر تا به حال مورد اهتمام قرار گرفته است اما به بسیاری از بایدها و نیازهای اولیه آن توجه نشده است . به بیان دیگر تولید این میزان فولاد فقط از طریق احداث کارخانه هایی با مجموع ظرفیت 55 میلیون تن حاصل نمی شود ، بلکه در کنار آن باید به توازن زنجیره هم توجه کرد . در حال حاضر این عدم توازن هم در حوزه تولید و هم در حوزه سودآوری دیده می شود . نکته دوم ، توجه هر چه بیشتر به جذب بازارهای صادراتی است . با هیچ استراتژی ، امکان مصرف این میزان تولید در داخل کشور و قابل حصول نیست . تأمین بازارهای صادراتی ، نباید به بعد از حصول نیست . تأمین بازارهای صادراتی ، نباید به بعد از حصول 55 میلیون تن تولید موکول شود . استانداردها و پیش نیازهای لازم برای صادرات محصولات از منطقه و گاهی کشوری به کشور دیگر متفاوت و زمانبر بوده و این صرفا یکی از عوامل مورد نیاز است . به لحاظ کیفی ، تمرکز بیشتری بر تولید محصولات در سرتاسر کشور مورد نیاز است . همچنین لازم است حتی الامکان تولید فولاد های صنعتی که ارزش افزوده بیشتری ایجاد می کند در اولویت طرح های جدید یا توسعه طرح های قدیم قرار گیرند . بخش هایی از آنچه ذکر شده به نظر می رسد تمرکز ، کمتر از میزان تولید در افق 1404 صورت گرفته است.

 

 

 

جایگاه کنونی صنعت فولاد ایران ، در منطقه و جهان

آمارها حاکی از آن است که چین نزدیک به 50 درصد فولاد ساختمانی را در دنیا تولید می کند . بنابراین واضح است که جایگاه اقتصادی در دنیا و بخش صنعت فولاد ، با نگاهی به موقعیت این کشور تعیین می شود . تولید 17 میلیون تنی فولاد کشور ، ایران را در زمره بازیگران این صنعت قرار داده است . تا جایی که در منطقه به لحاظ ظرفیت تولید ، بعد از ترکیه جایگاه برتر از آن ایران است . البته لازم به ذکر است که ترکیه در مقایسه با ایران از مزیت های کمتری در مواد اولیه مثل معادن سنگ آهن یا انرژی برخوردار است و عمدتا تولید خود را بر اساس آهن قراضه یا مواد اولیه وارداتی مدیریت کرده است . در نتیجه با فرض محقق شدن 55 میلیون تن فولاد در افق 1404 و همچنین با فرض جمعیت 90 الی 100 میلیون نفری در این زمان ، انتظار می رود نقش ایران به استناد میزان سرانه مصرف و در تنطابق با پیش بینی سایر کشورهای منطقه ، در جهان برجسته تر شود .

بهبود عملکرد در سطح بین المللی

افزایش کیفیت محصولات و تولید بدون انحراف از استانداردهای ملی و بین المللی روز ، لازمه اصلی کسب مزیت های رقابتی کشور است . زیرا حجم قابل توجهی از 55 میلیون تن فولاد مورد نظر سند چشم انداز ، باید صادر شود . کوچکترین انحرافی از تولید با کیفیت ، آسیب جدی خواهد داشت . تمرکز بر فسفه تولید محصول با کیفیت ، باید استراتژی دائمی کلیه سازمان های فولادی باشد . همچنین لازم است تأسیس دپارتمان های مربوط به تمرکز در بازارهای صادراتی در کلیه سازمان های متوسط و بزرگ در دستور کار قرار گیرد .حضور نیروهای انسانی مجرب ، باید منجر به کاهش هزینه های تولید گردد . ارتقا تجهیزات با هزینه های منطقی ، کاهش قابل توجهی در هزینه های تولیدی را در بر دارد . حضور نیروهای انسانی مجرب ، دسترسی به این هدف را تسهیل می کند . بررسی کاهش هزینه های تولیدی واحدهای فولادی ، می تواند از طریق پروژه هایی به شکل برون سپاری انجام شود . در نتیجه تمامی این موارد در نهایت به پیشرفت صنعت فولاد در بازارهای داخلی و جهانی و کسب هرچه بیشتر مزیت های رقابتی منجر خواهد شد .